Choď na obsah Choď na menu
 


Hospodárstvo

18. 6. 2012

Hodnota nezamestnanosti v Španielsku je 18,8%. Poľnohospodárstvo sa podieľa na tvorbe HDP 4%, priemysel 33% a služby 63%. Dôležitým zdrojom príjmov štátneho rozpočtu je cestovný ruch.

 

PRIEMYSEL 

Najviac sa rozvinul spracovateľský priemysel domácich nerastných surovín (hutníctvo železa, ťažké strojárenstvo, chemický priemysel). Dôležitými odvetviami sú automobilový, textilný, hútnicky, lodiarsky, strojárenský a farmaceutický priemysel a výroba plastických látok. Významné postavenie má bankovníctvo a obchod.

 

Nerastné bohatstvo

Španielsko má veľké nerastné bohatstvo, a tým aj možnosť rozvíjať priemysel, avšak väčšina vyťažených surovín sa vyváža. Najvýznamnejšie suroviny sú pyrit (najviac v Európe) a ortuť (2. miesto za Ruskom). Ďalej sa tu vyskytujú bohaté náleziská olova, striebra, zinku, mangánu, cínu, volfrámu, magnezitu, soli, síry a fosfátu, uránu, kamenného uhlia, lignitu, titánu. Na severe sa ťaží čierne uhlie a na juhu železná ruda.

 

POĽNOHOSPODÁRSTVO

Nemalý význam v hospodárskej krajine má aj poľnohospodárska výroba. Jej rozvoj však na mnohých miestach brzdia veľkostatky, nedostatok poľnohospodárskej mechanizácie a chýbajúce závlahy. Na nezavlažovaných plochách sa pestuje pšenica, jačmeň a strukoviny. Na zavlažovaných poliach prebieha intenzívne pestovanie citrusových plodov, obilia, viniča a zeleniny. Španielsko je významným vývozcom olív a vína.

 

Asi 20% pôdy zaberajú pasienky pre dobytok. Chov hospodárskych zvierat je na nízkej úrovni (ovce, ošípané, býky). Významný je rybolov.

Vyše 10% ekonomicky činného obyvateľstva pracuje v poľnohospodárstve.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

zttzzzzz

(vanessa, 16. 2. 2016 16:20)

mudrcky